Sol og lupus,- nye mulige behandlingsmåter

Endelig en nyhet på solfronten. Jeg liker ikke solkrem, men jeg bruker det flittig så lenge sola titter frem. I tillegg er det solfaktor i dagkremen min, så jeg er konstant beskyttet. Men,...... tenk om man kunne ligge litt i sola og bli brun. Ikke veldig, men litt.

Jeg har faktisk blitt brun i sommer, på tross av faktor 50 og minst tre generøse innsmøringer per dag. Lite å gjøre med at brunfargen sniker seg på, på tross av alle beskyttelser jeg kan finne på. Ser ut til at det foreløpig har gått bra, vi får se hva høsten bringer!!

I Nature ble det i sommer publisert en spennende artikkel fra en forskergruppe fra University of California. Man har antatt at solbrenthet skyldes skade på hudcellene, men ikke visst i detalj hvordan dette skjer. Denne artikkelen beskriver skader på et spesielt mikro-RNA i cellene, og disse skadene utløser så en betennelsesreaksjon både i de skadede cellene og i de omkringliggende cellene.
For personen som blir solbrent oppfattes dette som rødhet, stivhet og evt smerter.

Betennelses-tilstanden som oppstår i cellene er viktig for celle-reparasjon. Dersom man utsettes for mye UV-stråling fra sollys vil denne reparasjonen kunne feile på et eller annet tidspunkt, og man kan da få hudkreft.

Artikkelforfatterne åpner for at man med dette kan blokkere sol-lysets påvirkning på lupus-pasienter. Dette er foreløpig bare på tankestadiet, og jeg skjønner ikke helt om dette medfører at vi kan sole oss, eller om det bare blir i stedet for solkrem. Men det er jo lov å håpe på muligheten til å bli brun om en ti års tid.... ;)

Selve artikkelen kan du lese i Nature,  en mer lettforståelig fremstilling finner du her.

Ingen kommentarer

Judith

03.10.2014 kl.19:50

Hei, blir denne bloggen fremdeles lest? Jeg skulle gjerne komme i kontakt med bloggens forfatter ifm flere spørsmål.

Mvh,

Judith

Skriv en ny kommentar

lupusmamma

41, Oslo

Jeg fikk Systemisk Lupus Erytematosus (SLE) når jeg var 17 år gammel og ble diagnostisert når jeg var 26. På tross av sykdommen lever jeg et aktivt liv, med små barn og masse jobb. Sykdommen svinger, men har roet seg betraktelig de siste årene. Legg gjerne inn kommentarer, det er veldig hyggelig !!

Akkurat nå leser personer denne bloggen.

Related Posts with Thumbnails Norske blogger

Arkiv

Tilpasset søk
hits