Metabolske endringer ved lupus

Kroppens metabolisme er intrikat og vanskelig satt opp. Mest fordi man skal kunne stole på at hjernen får sukker (som er det hjernens drivstoff), samme hvilken ernæringstilstand man er i (sulten, faste, underernært, overernært, høyt sukkerinntak mm). I dag har jeg funnet frem til en utrolig spennende arikkel som ble publisert for fem dager siden i tidsskriftet Plos ONE. Plos One er ett av de nye tidsskriftene mange vitenskaplige "tunge" artikler publiseres i, og hvor alle har tilgang til selve artikkelen. Linken går i første omgang til abstractet, vil du lese mer kan du finne pdf'filen i høyre ramme :)

Før vi går videre. Denne artikkelen er full av vanskelige medisinske ord og utttrykk. Ikke fordi artikkelforfatterne vil være vanskelige, men fordi energistoffskiftet i kroppen er komplisert, og en rekke prosesser har egennavn. For de ekstremt interesserte finner man alle disse godt beskrevet hos engelske Wikipedia.

Artikkelforfatterne har sammenlignet serum (fra blodprøve) fra 20 pasienter med SLE mot 9 friske kontroller. Prøvene er kjørt mot et stort batteri av forskjellige metabolitter (stoffer i blodet som kroppen enten lager selv eller henter fra maten).

Man fant at ved SLE var det markant nedgang i funksjonen ved de fleste prosessene i kroppen som danner energi. Dette er veldig uventet, da man har flere systemer, rett og slett for at det alltid skal være minst en som fungerer, og er så vidt jeg vet et komplett nytt funn ved lupus.

Man fant i tillegg at lange fettsyrer i blodet var redusert ved lupus, mens middels lange var forhøyet.. Sammen med økt risiko blodpropp og generell betennelse i kroppen kan dette forklare i allefall noe av den økte riskoen for  for hjerte-karsykdom ved SLE.

I tillegg undersøkte artikkelforfatterne flere stoffer med tanke på om man kunne finne en biomarkør for lupus, dvs en markør som kunne fortelle om man har sykdommen. Per i dag er jo diagnostikk av lupus noe vanskelig, og man forsker masse på akkurat dette.

 Har disse funnene noe praktisk betydning? Ja,- det har de. Fatigue ved lupus er veldig dårlig forstått,definert og beskrevet. Vi vet ingen ting om hvorfor det oppstår, og det kan ikke måles: dersom disse resultatene stemmer har man plutselig en innfalsvinkel til eventuell behandling.

Når det gjelder fettsyrene i blodet kommer artikkelforfatterne med flere forslag. Jeg er alltid litt skeptisk til å promotere slike, da de foreløpig ikke er skikkelig validerte ved andre artikler. Ved lupus er det alltid en risiko for aktivering av sykdom, også ved banale ting. Snakk derfor med legen din før du gjør noen kostholdsendringer. 

7 kommentarer

28.06.2012 kl.20:19

Hei og god sommer :-) Håper du og dine får en fin sommer.

spennende med ny forskning da. æ tenke særlig på det rundt energi tap. Siden dette er vanskwlig å påvise kan det også være mindre forståelse for dette problemet.

Britt Helen

Ida

02.07.2012 kl.13:08

En god unnskyldning for å nyte maten! Men nok en gang bør vi være litt beviste på hva vi putter i oss. Spesielt bør vi få i oss nok protein slik at energisluket ikke spiser opp musklene våre. Ernæringsfysiologen på jobben ga meg tillatelse til en is i dag etter å ha lest artikkelen, med forbehold i at jeg tok meg en Skyr til kvelds:-)

lupusmamma

03.07.2012 kl.09:59

Ida: Måtte le da jeg leste dette svaret. Godt jeg har en god unnskyldning for en is!!! Og flott med info om at proteinnivået må økes. Dere med nyresvikt må være litt forsiktige med altfor mye proteiner.

lupusmamma

03.07.2012 kl.09:59

Anonym: God sommer til deg og familien også Britt Helen :)
Stor klem

ash

12.07.2012 kl.15:12

Så interessant! Og jammen bra at du kan gi oss et lite sammendrag, for dette ble for komplisert for meg. Skjønner at du er skeptisk til å promotere kostholdsråd, men har jeg forstått det riktig når de sier at vi bør få i oss feit fisk, b-vitaminer, antioksidanter og egg/fisk/kjøtt? Noe mer? Jeg skjønner ikke helt hva antioksidanter er, men fant en oversikt over antioksidantinnholdet i noen matvarer her: http://folk.uio.no/runeb/antioksidant_tabell.htm Er det noe de mener at vi bør unngå? Og veldig bra at du ppåpeker det med nyrene og proteiner, er det noe mer vi må passe på hvis vi ønsker å teste ut slike forslag til kostholdsendringer?

Ida

13.07.2012 kl.13:02

For mye proteiner er ikke bra for nyrene nei, så lavkarbo er ikke tingen for oss med nefritt:-) Egentlig ingen med lupus da lavkarbo har vist seg å øke sannsynligheten for å få hjerte/kar-sykdom. Og der har vi vel nok risiko fra før.

Er blitt anbefalt ca. 1 g. protein pr kg ideelt sett fordelt utover alle måltidene i løpet av dagen, men må innrømme at jeg sjeldent har regnet på hva jeg får i meg. Forøvrig veldig forsiktig med salt. Har i grunnen hatt nok med å faktisk få i meg mat, må til litt innsats for å holde vekten stabil.

lupusmamma

13.08.2012 kl.12:16

Ida og Ash: takk for kloke innspill. Tenkte jeg skulle få en av ernæringsfysiologene på jobben til å lese den artikkelen sammen med meg, det er en del ting der som er utenfor mitt kompetanseområde. Kommer tilbake med mer info når hun er tilbake fra ferie.

Skriv en ny kommentar

lupusmamma

39, Oslo

Jeg fikk Systemisk Lupus Erytematosus (SLE) når jeg var 17 år gammel og ble diagnostisert når jeg var 26. På tross av sykdommen lever jeg et aktivt liv, med små barn og masse jobb. Sykdommen er rolig i perioder, men for tiden er den litt for aktiv. Legg gjerne inn kommentarer, det er veldig hyggelig !!

Akkurat nå leser personer denne bloggen.

Related Posts with Thumbnails Norske blogger

Arkiv

Tilpasset søk
hits