Lupus, lever og mage-tarm systemet

Jeg forsøker meg igjen på et mage-tarm innlegg. Det sto egentlig på programmet for sist uke, men etter den fjerde avbrytelsen ga jeg opp. Magesmerter og mageproblemer kan være vanskelig å diagnostisere både når man har lupus og når man ikke har det :)

Ebert og Hagspiel publiserte i mai oversiktsartikkelen "Gastrointestinal and Hepatic Manifestations of Systemic Lupus Erythematosus" i det anerkjente tidsskriftet Journal of Clinical Gastroenterology. De oppsummerte tilgjengelig forskning fra 180 engelskspråklige artikler. Artikkelen er nydelig skrevet!

En oppsummering av artikkelen følger:

  • Lupus i mage/tarm kanalen er i hovedsak mild. Det vanligste er oppkast og kvalme (53%), manglende matinntak (49%), magesmerter (19%).

 

  • Betennelser i kar (vaskulitter) i tarmveggen finnes hos 53% av de med aktiv lupus og magesmerter. Slike vaskulitter henger alltid sammen med aktiv sykdom også andre steder enn i tarmen. Magesmertene kan variere fra moderate symptomer til smerter som krever sykehusinnleggelse.

 

  • Mellom 21 og 72 % av alle med SLE har endringer i spiserørets bevelighet. Spiserøret har regelmessige sammentrekninger for at maten skal gå nedover mot magesekken, og ved manglende bevegelighet kan dette medføre plager. Plagene er tilsvarende som ved økt magesyre, dvs smerter i brystet og evt sure oppstøt. Pasienter med MCTD  er mest utsatt, men dersom man har Sjøgrens syndrom med nedsatt spyttproduksjon gir dette også økt risiko.

 

  • Med utgangspunkt i immundempende behandlign kan man med lupus være økt utsatt for infeksjoner som salmonella og Cytomegalovirus i tarmen.

 

  • Proteintapende tarmsykdom kan finnes hos lupuspasienter, i hovedsak hos unge kvinner, og kan hos noen være første symptom på lupus. Disse lupus-pasientene har som oftes ANA, Anti ds-DNA  antistoff.

 

  • Cøliaki og annen malabsorbsjon kan ses hos 7.5 prosent av lupus-pasienter, hvor symptomene ofte er diarre og magesmerter.

 

  • Lever: Forstørret lever er sett hos ca 40% av SLE pasientene. Endringer i leverfunksjonsprøver i blod er sett hos opptil 79%,  hvor spesielt endringer i ALAT er vist å henge sammen med lupus aktivitet. Leversykdommer som hepatitt er funnet hos 2.4-4.7%, mens primær biliær cirrhose er sjeldent assosiert med lupus.

 

 

6 kommentarer

combination

24.okt.2011 kl.21:06

du er veldig flink, håper vi får se mer fra deg fremover!

Veedii

24.okt.2011 kl.21:10

Kjempefin blogg, og stilig header!

Håper du har hatt en fin dag og får en fin kveld!

Blir kjempeglad for kommentar tilbake ;)

mathilde

24.okt.2011 kl.21:12

fin blogg,blir veldig glad om du kommenterer tilbake:))

herrgeek

24.okt.2011 kl.21:14

Måten du blogger på, digger jeg!!! :D Fortsett sånn! Håper du får en fin kveld videre!!! ;)

Britt Helen

25.okt.2011 kl.23:31

Jeg har også vært mye plaget med halsbrann og liksom litt vondt å svelge i perioder men jeg har ikke koblet det til lupusplager. jeg skal til revmatalogen snart og da kan jeg nevne det der. Vi skal vurdere ny medisin og kanskje noe syrenøytraliserende kan ha litt effekt.

Jeg skal lese artikkelen litt mere nøye . Ha en fin dag :-)

lupusmamma

31.okt.2011 kl.20:08

Britt Helen: Hei hei. Syrenøytraliserende har god effekt, i hvert fall hos meg :) Og halsbrann er IKKE gøy i lengden! Håper du også fikk en fin dag. Jeg har hatt litt mye å gjøre, og har ikke rukket å svare noen kommentarer på en stund!

Skriv en ny kommentar

lupusmamma

38, Oslo

Jeg fikk Systemisk Lupus Erytematosus (SLE) når jeg var 17 år gammel og ble diagnostisert når jeg var 26. På tross av sykdommen lever jeg et aktivt liv, med små barn og masse jobb. Sykdommen er rolig i perioder, men for tiden er den litt for aktiv. Legg gjerne inn kommentarer, det er veldig hyggelig !!

Akkurat nå leser personer denne bloggen.

Related Posts with Thumbnails Norske blogger

Arkiv

Tilpasset søk
hits