Autoantistoff og lupusImmunforsvaret ved lupus driver en krig med kroppens eget vev. Dette kan gi mange forskjellige symptomer, avhengig av hvilke vev som angripes. Autoantistoff er antistoff som binder seg til organer og vev i vertens kropp (dvs i din kropp). Kroppen selv produserer disse antistoffene, og noen av de måles i diagnostikk ved lupus.

I en artikkel fra marsnummeret av tidsskriftet Lupus beskriver Ippolito og medarbeidere hvordan noen av disse autoantistoffene endrer seg over tid. Dette er viktig å vite noe om, da diagnostikk av lupus ofte tar tid og går over flere år (tiår...).

 

Hvordan ble studien utført? 302 pasienter med lupus, hvor man også hadde tilgang til tidligere blodprøver ble undersøkt.  Man målte ANA, anti-dsDNA, anti-Sm, anti-RNP,  anti-SSA (=anti-Ro), anti-SSB (=anti-La), revmatoid factor (RF), C3 og C4 på ny i gamle blodprøve, i tillegg til en ny.

C3 og C4 er komplementfaktorer, og ikke reelle autoantistoffer. Disse måles ofte for å se på sykdomsaktivitet. Hos noen er disse prøvene kronisk lave.

Hva fant man?       Fra eldre blodprøver hos disse pasientene fant man at 50% som var negative for ANA var positive (i samme blodprøven) når den ble testet på nytt. Man fant 20% flere med anti-RNP og 18 % flere med RF når prøven ble retestet.

De som var ANA positive forble ANA positive over tid. Det samme gjaldt til en viss grad for anti-dsDNA, anti-Sm, anti-RNP,  anti-SSA (=anti-Ro), anti-SSB (=anti-La). C3 og C4 var de prøvene som varierte mest over tid.

Hva betyr dette?     Dette er viktig, både for hver enkelt av oss, og også for bruk i forskning. Eldre analysemetoder for autoantistoffer er ikke så gode som de i dag, slik at en tidligere negativ ANA kan ha vært en falsk negativ prøve. I praksis betyr dette at prøven godt kan gjentas i dag dersom man har tvilsom diagnose.

2 kommentarer

Kerlin

29.04.2012 kl.01:10

hva betyr det i praksis når legen sier at noen pas.ikke har utslag på prøver som blir tatt for å sjekke om man har en SLE? men at det kliniske bilde viser en slik sykdom

lupusmamma

07.05.2012 kl.21:34

Kerlin: Hei hei. Beklager seint svar. Det kan ta lang tid før enkelte prøver slår ut og man får en endelig diagnose. Slik jeg leser det du skriver betyr det at man har en klinisk mistanke om en sykdom, men pasienten fyller ikke kriteriene for sykdommen. Kriteriene for lupus kan du lese her:
http://lupusmamma.blogg.no/1264075224_diagnostikk_av_lupus.html

Skriv en ny kommentar

lupusmamma

39, Oslo

Jeg fikk Systemisk Lupus Erytematosus (SLE) når jeg var 17 år gammel og ble diagnostisert når jeg var 26. På tross av sykdommen lever jeg et aktivt liv, med små barn og masse jobb. Sykdommen er rolig i perioder, men for tiden er den litt for aktiv. Legg gjerne inn kommentarer, det er veldig hyggelig !!

Akkurat nå leser personer denne bloggen.

Related Posts with Thumbnails Norske blogger

Arkiv

Tilpasset søk
hits