D-vitamin og muskelstyrke

Vitamin D er viktig for å bygge en sterk benbygning, men har i de siste års forskning vist seg å påvirke også andre funksjoner i kroppen, hvorav mange fremdeles er uklare.

I en studie publisert i Genome Research i august i 2010 har man sett på vitamin Ds bindingssteder til DNA (for å være korrekt, vitamin D reseptors (VDR) bindingssteder til DNA. Man fant at VDR bandt seg til nesten 3000 forskjellige områder av DNA; hvorav 223 gener som endret seg etter at VDR koblet seg til.  En god del av disse områdene er lokalisert rett inntil områder som vi allerede vet styrer autoimmune sykdommer som Mb Chron og SLE. Dette vil si at Vitamin D potensielt kan være med på å endre en autoimmun sykdom, men vi vet lite om det kan forverre eller forbedre situasjonen.

En studie fra England utført på barn som driver idrett mellom 12 og 14 år viste ingen effekt av ekstra D-vitamintilskudd på muskelstyrke, kraft, beintetthet eller benoppbygning. Noe effekt på hastighet ved hopping.

En lignende studie gjort på kvinner etter menopausen så på vibrasjonstrening og høye doser D-vitamin. Man fant ingen effekt av høydose D-vitamin på muskelstyrke og muskelmasse.

VItamin D er et fettløselig vitamin. Det vil si at man potensielt kan pådra seg en forgiftningssituasjon i kroppen dersom man tar for høye doser. Jeg har ikke funnet noen studier som støtter inntak av store mengder d-vitamin, og vil heller si at dette kan være direkte farlig.

Dersom noen har noen annen info, eller har en lenke til hvor man hever dette har effekt skal jeg gjerne se på dette igjen. Bare legg igjen en kommentar i kommentarfeltet!

 

5 kommentarer

May

16.sep.2010 kl.21:06

Her er et par poster fra en blogg jeg følger, det er lenker til studier nederst i postene. http://www.drbriffa.com/2010/06/28/higher-vitamin-d-level-linked-with-reduced-risk-of-infection/ og http://www.drbriffa.com/2010/05/05/sunlights-ability-to-protect-against-multiple-sclerosis-may-go-beyond-vitamin-d/
Vi tar for øvrig D3-tilskudd mesteparten av året og har gjort det i årevis. Burde kanskje vurdere å måle nivået i blodet en gang, av ren nysgjerrighet. :-)

lupusmamma

17.sep.2010 kl.23:14

May:Heisann. Dette må jeg se nærmere på. men det må skje i løpet av helga. nå holder jeg på å sovne her...

Stor klem

lupusmamma

28.sep.2010 kl.21:29

May: Heisann

Har endelig fått hodet litt over vannet.. Kanskje ikke så smart å da stikke det ned i Vitamin D og infeksjonsforsvar.. Det er skrevet MYE om dette de senere år, og meningene spriker mye. Mange er enige med drbriffa i linken over. Andre sier som i denne linken http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20660091 . Med andre ord, vanskelig å bli skikkelig klok på. Det tar alltid litt tid før sannheter blir etablert.. Og noen forblir sannheter, andre forsvinner etterhvert... Så lenge man ikke kommer over anbefalte nivåer (fettløselig vitamin) er det neppe skadelig!

Silje Anette Gizmo

15.nov.2010 kl.05:34

Hei igjen!

(helder på å gå igjennom alle inneleggene dine så blir litt komentarer hær å dær :P)

men uansett.. jeg har en bror som har studert vitamin-D mye de siste årene, og han har funnet ut at vitamin-D gjør imunforsvaret smartere, altså ikke sterkere(for det er jo ikke alltid en bra ting hvis man har lupus). Så jeg tror ikke vitamin-D er en dum ide for oss me Lupus, men den beste måten å få d i kroppen på er jo via sol, noe som igjen ikke er så bra for alle lupus pasienter... men det kommer i blandt annet kremmer og tabeletter. (for min del frister det ikke å stappe i seg flere tabeletter om dagen enn det jeg allerede gjør.. )

lupusmamma

15.nov.2010 kl.14:00

Silje Anette Gizmo: Heisann. bare koselig at du kommenterer flere steder. Det er det som gjør bloggen levende. Som jeg skriver i innlegget vet man ikke skikkelig hvordan d-vitamin virker inn. Dersom vi er veldig heldige kan d-vitamin nedregulere en lupus. men foreløpig har man rett og slett ikke forsket nok... Dessverre....

Skriv en ny kommentar

lupusmamma

38, Oslo

Jeg fikk Systemisk Lupus Erytematosus (SLE) når jeg var 17 år gammel og ble diagnostisert når jeg var 26. På tross av sykdommen lever jeg et aktivt liv, med små barn og masse jobb. Sykdommen er rolig i perioder, men for tiden er den litt for aktiv. Legg gjerne inn kommentarer, det er veldig hyggelig !!

Akkurat nå leser personer denne bloggen.

Related Posts with Thumbnails Norske blogger

Arkiv

Tilpasset søk
hits