Auto-antistoff ,- et immunforsvar som misforstår


Immunsystemet ved Lupus misforstå hva som skjer i kroppen. Man blir sin egen store fiende, og mye energi går med til å reagere mot egne celler. Dagens innlegg tar for seg auto-antistoff ved bindevevssykdommer.

Jeg har satt inn en kaffekopp over. Mest fordi dette tar litt tid, både å lese og skrive. Det kan være greit å vite hvilke antistoff man har, da skjønner man bedre utredningen. Ikke alle antistoffene kan brukes til å måle sykdomsaktivitet. Ok?

Kroppen danner antistoffer når immunsystemet blir utsatt for en aktivering. Vanligvis dannes antistoff mot mikrober, men kroppen kan også danne antistoff mot sine egne celler eller cellebestanddeler (såkalte auto-antistoff). Auto-antistoffene bidrar så igjen til at kroppen angriper seg selv.

Det undersøkes for en rekke antistoff når man utreder bindevevssykdommer. Jeg har laget en oversikt under. Vær klar over at forskjellige laboratorier har forskjellige referanseområder for hva som er unormalt nivå, slik at alle prøver må forstås ut i fra hvilket laboratorie som har gjort testen (og den metoden de har benyttet). Selv om man finner autoantistoff i kroppen behøver det ikke bety at man har en gitt sykdom. Det vil alltid være noen som har antistoff, uten at man har eller får sykdommen.

ANA (anti-nukleære antistoffer). Dette er en såkalt screeningtest, som hos alle laboratoriene gjøres som en første test. Dersom denne er positiv går man videre og gjør evt testene under. Denne testen leter etter antistoff mot elementer inne i cellekjernene.

Anti-dsDNA (anti-dobbeltstranded DNA). Dette er antistoff mot DNA. Denne er positiv hos 70% av SLE-pasienter. Resultatet kan svinge, slik at den kan øke eller bli negativ avhengig av sykdomsaktivitet.

Anti-sm (anti glatt muskulatur). Finnes hos 15-35 % av SLE-pasienter. Kan være positiv ved lupus, men trenger ikke være det. Kan være positiv også ved infeksjonssykdommer som malaria, schistosomiasis og leischmaniasis.

Anti-RNP.  Finnes hos de aller fleste med Mixed connective tissue disorder (MCTD). Kan også være positiv ved andre bindevevssykdommer, og også ved leversvikt.
Malaria, schistosomiasis og leischmaniasis kan gi positive resultater også her.

Anti-SSA (anti-Ro). Finnes ved lupus og Sjøgren. Ved positiv anti-SSA skal man ha ekstra oppfølgning under svangerskapet da disse antistoffene kan gå over til barnet og påvirke hjerteaksjonen.

Anti-SSB (anti-La). Finnes ved lupus og Sjøgren.

Anti-Jo1. 25% av pasienter med polymyositt/dermatomyositt har positiv Anti-Jo1.

Anti-scl-70. Forekommer ved sclerodermi/systemisk sclerose.

Anti-centromer. Forekommer ved sclerodermi særlig med Raynaud og Sclerodactyli.

Mangler det noen synes du?  Det synes jeg. Blant annet Anti-RF og anti CCP. Mer om disse en annen dag, de fortjener et eget innlegg :)

Mer info finner du her:
Universitetssykehuset i Nord-Norge

11 kommentarer

Forvirret78

17.02.2010 kl.11:58

Hei. Er inne å leter opp all informasjon om bindevevssykdommer.. Er under utredelse med påvist ANA med anti centromer..... Kjempe informativ innlegg/blogg :)

lupusmamma

17.02.2010 kl.14:23

Forvirret78: Hei. Tusen takk for koselig hilsen. Alltid hyggelig å kunne bidra med info. Kjenner frustasjonen av å ikke ha noen diagnose, men være syk.

Sjekk også forumet hos sle.no . Mange med forskjellige bindevevssykdommer, og også uten diagnose der.

T.L

21.02.2011 kl.12:59

Heisann - og takk for din informative side.

Jeg er under utredning, og de misstenker Lupus. (Har startet på Plaquenil) Har tatt div. blodprøver 3 ganger. De 2 første gangene var mitt ANA IF resultat: "160 kraftig positiv fluorecensmønsteret. Lite sykdomsspesifikt mønster og forekommer oftest hos individer uten autoimmun sykdom".

3. gang jeg tok blodprøvene var jeg negativ. (Alle andre prøver har vært "normale")

Her er det flere ting jeg ikke forstår. Kanskje du kan hjelpe meg ?

Revmatologen sa: "En gang positiv- alltid positiv". Stemmer det ?

Kan man ha en slik positiv ANA IF uten å ha noen bindevevssykdom - ref. det som står om at de fleste med slikt prøveresultat ikke har autoimmun sykdom... ?

Revmatologen nevnte forøvrig at 30 % av de som har leddgikt slår ut på denne prøven.

For meg som ikke er fagkyndig synes jeg dette med prøvesvarene er litt vanskelig, - og revmatologen min har ikke forklart dette noe særlig.

Det du har skrevet på din side, - er det mest informative rundt dette jeg har sett. :-)

På forhånd takk.

lupusmamma

23.02.2011 kl.13:32

T.L:

Hei T.L. Sorry at det har tatt litt tid å svare. Det er tidvis rimelig hektisk her. Diagnostikk av lupus er vanskelig. Og antistoffprøvene er spesielt vanskelige synes jeg. Det jeg tror revmatologen din mente med "en gang positiv alltid positiv" er at når du har slått ut på prøven, sammen med resten av symtpomene dine, så kan det tale for en sykdom. En negativ prøve velger han å ikke legge like vekt på i og med at du har to positive prøver.

Men det alene er absolutt ikke konklusivt for å diagnostisere deg.

Man kan ha positiv ANA IF uten å ha bindevevssykdom. Man ser at den er hyppigere høy hos de med revmatologisk sykdom (spesielt bindevev) enn de som er helt friske, men diagnosen kan ikke stilles på prøvene alene.

Min egen historie er kanskje litt beskrivende. Jeg ble syk som 17 åring. Kom til revmatolog etter ca ett halvt år. Det ble tatt en rekke blodprøver som ikke var konklusive, og det hele ble roet litt ned av typen "du vokser det av deg". 10 år etter ble det tatt nye prøver, og først da var jeg ANA positiv.

Diagnostikk av lupus er vanskelig. Og det tar ofte lang tid. Som pasient er dette slitsomt, det er lettere å kunne fortelle "HVA" man har til omverdenen, enn noen diffust om utredning etc. Alikevell kan man ofte ikke stille diagnosen skikkelig før man oppfyller de diagnostiske kriteriene. Jeg har beskrevet de et annet sted i bloggen. Si gjerne fra dersom du ikke finne de.

Håper dette var litt oppklarende!

T.L

24.02.2011 kl.00:01

Tusen takk for at du tok deg tid til å svare meg, og ja - oppklarende !!! :-)

T.L

22.03.2011 kl.09:50

Hei igjen !

Nå har jeg igjen testet negativt på ANA prøve. (Hadde 2 positive i høst, og nå negativ i januar og mars.)

Legen anbefaler meg nå å slutte med Plaquenil (gått på det i 2 måneder).

Føler at jeg er tilbake til start!

Har vært under utredning i over et halvt år, - og det er SÅÅÅÅÅ riktig det du skrev i ditt svar sist.

Vanskelig å selv ikke vite hva som gjør en syk - og i tillegg vanskelig å forholde seg til omverdenen og folk som i beste mening spør "hvordan det går".

Er du enig i legens konklusjon om at det nok ikke er SLE etter å ha testet negativt 2 ganger nå på ANA ?

(Jeg har lest at man kan ha både falske positive og negative tester...)

Har forresten lest det du har skrevet om det nye medikamentet som er godkjent i USA for SLE,- og så også på videoklippet du har lagt ut.

Utrolig spennende !!!

På forhånd takk :-)

lupusmamma

23.03.2011 kl.19:15

T.L: Heisann :)

Skjønner godt du er frustrert! Det er slitsomt å starte og stoppe med medisiner, spesielt etter så kort tid. Dersom det er fastlegen din som har startet medisineringen kan du jo be om å bli henvist til en spesialist. Dersom det er reumatologen din som har startet og sluttet og du ønsker en vurdering av en annen kan du spørre om det. Det siste er jo litt vanskelig, og det kan ofte være greit å la det gå litt tid. Tiden er på et vis din aller beste venn, både med å få diagnose eller avkrefte diagnose. Selv om jeg er lege er jeg ikke reumatolog, og jeg synes ikke jeg kan verken være enig eller ikke enig i tolking av de vanskelige ANA-prøvene... Sukk..

Men,- og det er et stort men,- det er utrolig frustrerende å ikke ha en diagnose, og ikke å kunne planlegge. Alle sier sikkert at du må gjøre så godt du kan,- og det er jo igrunnen lite annet man kan gjøre. Men frustert og oppgitt,- det synes jeg du har all grunn til å være.

Klem,- og lykke til !!

T.L

23.03.2011 kl.21:52

Tusen takk - igjen !

Godt å vite noen forstår min frustrasjon... :-)

Jeg venter fortsatt etter laaaang tid på utredning på offentlig sykehus.

Det er dermed private reumatologer jeg har brukt til nå. Den første satte meg på Plaquenil etter de 3 første ANA-prøvene.

Jeg ønsket dermed en "second opinion" hos ny reumatolog - og det er denne som etter siste prøvene anbefaler meg å slutte med medisinen. Noe jeg nå har gjort.

Så nå venter jeg i spenning på videre utredning, men det er tungt - det skal jeg innrømme.

(Vel voksen småbarnsmor, i krevende full jobb - som deg ! :-) )

Takk igjen - og klem i retur !

Sivingrid hansson

25.10.2013 kl.01:04

Hei, har kanskje et noe rart spørsmål til deg. Datteren vå fikk for 6 mnd siden påvist kun ssa positiv (30) og ssb positiv(8). Hun har ingen verk i kroppen, ikke tørre øyne. Trenger mye søvn, men det har hun alltid gjordt. Er til tider plaget med lav blodprosent. Fikk en datter for 2 år siden, er nå gravid igjen og blir tett fulgt opp grunnet hjerteblokk. Kan hun likevel ha SLE håper helst det evt. Er sjøgren er jo noe bedre, men vi får så diffuse svar...

Cindy

16.02.2015 kl.10:41

Takk for en flott og informativ blogg! Jeg ble nylig diagnostisert med Sjøgren Syndrom. Revmatologen sa at "har man en bindevevssykdom utvikler man ofte flere". Jeg har i tillegg utslag på anti-centromer. Fikk beskjed om at det ikke er holdepunkter for at jeg har Crest (begrenset, systemisk sklerose) på nåværende tidspunkt men at de ikke kan utelukke at jeg vil utvikle det i fremtiden. Har slitt med Raynaud siden barnealder som har blitt kraftig forverret de siste 2 årene.

Mine spørsmål er:

1. Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg vil utvikle Crest på bakgrunn av positiv anti-centromer når jeg allerede har en bindevevssykdom (Sjøgrens) fra før?

2. Kan en positiv anti-centromer være koblet til mitt Raynaud-syndrom alene uten at det vil gi meg øvrige plager?

Må si jeg er svært bekymret for å få Systemisk Sklerose. Dette er en fæl sykdom som både endrer utseende, fungering og er svært alvorlig ved skade på indre organer. Takk for svar!

Mirna

06.08.2015 kl.10:49

Hei, jeg har fått påvist positiv anti-glatt muskulatur, men legene sier de ikke finner noe.. så da er det ikke så farlig liksom. Sliter med å være mye sliten og vondt i kroppen, forøverig uten "grunn". Vet du hva det kan bety?

Skriv en ny kommentar

lupusmamma

42, Oslo

Jeg fikk Systemisk Lupus Erytematosus (SLE) når jeg var 17 år gammel og ble diagnostisert når jeg var 26. På tross av sykdommen lever jeg et aktivt liv, med små barn og masse jobb. Sykdommen svinger, men har roet seg betraktelig de siste årene. Legg gjerne inn kommentarer, det er veldig hyggelig !!

Akkurat nå leser personer denne bloggen.

Related Posts with Thumbnails Norske blogger

Arkiv

Tilpasset søk
hits